Inger och Lasse Sandberg

Inger Sandberg är författaren bakom böckerna om Lilla spöket Laban. Hon har också skrivit andra folkkära barnböcker, till exempel de om Lilla Anna och Långa Farbrorn, liksom böckerna om Tummen. Samtliga böcker har illustrerats av hennes man, Lasse Sandberg, och paret har arbetat tillsammans i över 50 år. Deras böcker är inte bara populära i Sverige, utan har översatts till fler än 30 olika språk.

Sandberg föddes år 1930 i Karlstad, där hon växte upp i en borgerlig familj. Hon träffade Lasse Sandberg år 1950, som redan då var etablerad som skämttecknare och illustratör. Lasse föddes år 1924 i Stockholm, och hade vuxit upp under betydligt fattigare förhållanden, med en far som var alkoholiserad.Inger_Sandberg_01

Inger Sandberg tänkte sig ursprungligen en annan bana än författaryrket, då paret flyttade till Strängnäs år 1951 för att Inger skulle studera på småskoleseminariet. Året därefter fick paret sin första dotter, och för att Inger inte skulle behöva avbryta sina studier stannade Lasse hemma med barnen. Inger skulle komma att arbeta som förskollärare i sex år innan hon ägnade sig helt åt att skriva barnböcker, men redan innan dess hade hon på makens förslag börjat skriva korta berättelser för barn, som Lasse illustrerade. Deras första gemensamma bok publicerades således redan år 1953, Fåret Ullrik får medalj.

Parets verkliga genombrott kom dock i samband med den första boken om Lilla Anna. Denna bok skrev Inger till sitt då ofödda barn, det tredje i raden. Både Inger och Lasse trodde nämligen att deras barn skulle bli en Anna, och även om det senare visade sig bli en Mathias fortsatte Inger att skriva om den karaktär som numera blivit så populär. Efter Lilla Anna följde som bekant andra populära figurer, som Lilla Spöket Laban och Tummen, och tillsammans har paret skapat fler än 100 barnböcker.

Även om barn älskar att höra berättelserna om Spöket Laban och de andra figurerna som makarna Sandberg har skapat, måste de ibland få springa av sig och aktivera sig. En perfekt aktivitet, som alla i familjen kan delta i och ha roligt av, är minigolf. Om man vill spela minigolf i Stockholm, Lasse Sandbergs födelseort, ska man bege sig till O’Learys i Mall of Scandinavia. Där finns nämligen en av de bästa minigolfbanorna i staden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *