Slottet Gomorronsol

Precis som många andra slott och borgar så finns även i Gomorronsol spöken som varje natt spökar precis på tolvslaget. Vad som skiljer Gomorronsol från andra slott är att de spöken som finns här är lite annorlunda. De är nämligen goda vänner med slottets ägare.

Fragment of medieval dungeon prison. Focus on ancient door.

Slottet

Den kungliga familj som bor i slottet består av mamma, pappa och sonen ”Lillprins Bus”. Spökfamiljen består av Mamma spöke, Pappa spöke, Lilla Spöket Laban och hans lilla syster Labolina. Laban och Lill Prins Bus är bästisar och leker varje dag i slottet. Många gånger får Labolina vara med och leka eftersom hon, till skillnad mot Laban, är duktig på att göra och härma ljud. På det sättet kan de skrämma de gäster som kommer på besök till slottet. Något som alla tre tycker är otroligt roligt.

Kurragömma

En favoritsysselsättning är kurragömma som de tre är olika bra på. Laban gör tappra försök att gömma sig i linneskåp och smälta in bland de andra lakanen, vilket oftast fungerar, i alla fall till en början. Labolina är oftast så duktig på att gömma sig att hon måste göra ljud för att Laban och Lill Prins Bus skall hitta henne. Det kan vara ljud som Lejonvrål eller en ångbåtsvissla som ljuder när hon tycker att det hela tar för lång tid och det börjar bli tråkigt att hålla sig gömd och ingen hittar henne. Många gånger tänker hon inte på att det finns andra på slottet som blir livrädda när de hör ett lejon vråla från ett rum vilket oftast gör att de tre får sig ett gott skratt.

Slottet som utställning

Under 2014 anordnade livrustkammaren en utställning kring slottet Gomorronsol. Utställningen

armor

var en interaktiv resa kombinerad med föremål från riktiga slott som museet lånade från några av sina andra utställningar. Bland dessa fanns bland annat en riktig rustning från 1600-talet. Det fanns också möjlighet att utmana Labolina i att härma så väl vanliga ljud som hemska spökljud och att följa hennes lina för att se vart den slutade. En läshörna fanns naturligtvis också för att lyssna på berättelserna i en spöklik miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *