Spöket Laban

De flesta barn är fascinerade av spöken och berättelserna om det lilla spöket Laban som är för snällt för att skrämmas, har underhållit många barn sedan den första sagan om honom gavs ut för över 50 år sedan. Ett gift par i Värmland Inger och Lasse Sandberg, skapade honom med sina egna barn som inspiration. Det finns stor igenkänningsfaktor i berättelsen hur Laban så gärna vill, men inte riktigt törs göra det som förväntas av honom och även vuxna tycker ofta om berättelserna när de läser sagorna för sina barn eller går på en film.

Fantasi och lekar

Det är så här det ska vara med berättelser för barn. De ska ha igenkänningsfaktor och stimulera fantasin. Det där med stimulans gäller förstås även i andra sorters lekar, både analoga och digitala. Att bygga med lego stimulerar både fantasi och motorik till exempel. I digitalt format finns bland annat Minecraft där barnen kan bygga sin alldeles egna fantasivärld och befolka den med olika varelser. Hur och vad som byggs påverkas naturligtvis av barnets ålder och intressen. Det går faktiskt att bygga sig ett eget spöke i Minecraft också för den som vill.

Barn samlar gärna på små minecraft saker att skanna in. Dessa små inskannade figurer kan sedan ge extrabonusar i spelet. Som förälder gäller det att hänga med men när det gäller sådana här spel är det ganska enkelt eftersom även vuxna kan ha stort nöje av att spela tillsammans med sina barn. Precis på samma sätt är det med sagor, de sagor som även tilltalar föräldrar blir oftare lästa och barn och föräldrar kan tillsammans prata om innehållet i sagan om de vill. Spöket Laban må ha fyllt 50 år, men gammal blir han nog aldrig.

Barn förr, idag och i framtiden

Tiderna förändras och visst lekte barn ofta andra lekar och med andra leksaker när spöket Laban först dök upp i bokhyllorna. Men vissa saker blir aldrig omoderna, de kanske byter format, utseende eller plattform för att hänga med i tiden. Även spöken kan bli digitala och dyka upp på datorskärmar. Kanske har något barn byggt sitt eget Gomorronsol i minecraft, så spöket Laban kan bo där i en ny digital värld.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *