Lär barnen läsa med spöket Laban

Storfavoriten Spöket Laban har hjälpt barn att lära sig läsa under många generationer. Inger och Lasse Sandberg kan ta åt sig äran för många barns läs- och skrivkunnighet vid det här laget.

Äventyr på Gomorronsols slott

Den första boken om Laban kom år 1965 och hette kort och gott ”Lilla spöket Laban”. Femtio år senare – år 2015 – släpptes den åter igen i nyutgåva för att hylla författarna och det lilla spöket. Sammanlagt har det skrivits fjorton böcker om Spöket Laban och hans familj som bor på slottet Gomorronsol. Böckerna är lättlästa med många bilder, och går igenom enkla problem och lösningar i vardagen. Det är perfekta böcker för den yngre generationen, och ganska spännande även för vuxna att sitta med och läsa.

Lär ditt barn att läsa

Barn kan lära sig läsa så tidigt som redan vid tre års ålder, men det hör förstås till ovanligheterna. Vanligast är att man lär sig läsa i samband med grundskolan. Men de som lär sig lite tidigare kommer ha en stor fördel när det är dags att börja lågstadiet. Vill man hjälpa sitt barn att lära sig läsa och skriva tidigare är det viktigt att uppmuntra det på ett roligt sätt. Att lära ska vara roligt och inget tvång.

Om man har äldre barn kan man anlita läxhjälp och samtidigt låta de yngre barnen sitta med. På så sätt har de en god chans att snappa upp tillräckligt för att sedan lära sig på egen hand. Det finns också många pysselböcker som lär barn att stava och ljuda på ett roligt och pedagogiskt sätt.

Besök biblioteket ofta och låna hem olika böcker. Att kunna låna böcker helt gratis är en otrolig förmån vi har i vårt samhälle. Även barnböcker blir dyra i längden om man ska köpa alla själv, och dessutom tar de upp mycket plats i hemmet. Därför är det bättre att göra en mysig utflykt med barnen till biblioteket och låta dem bestämma vilka böcker de vill låna hem. Vill du ha hjälp med lättlästa böcker till dina barn kan du fråga bibliotekarien som alltid sitter inne med många bra tips.

Andra lättlästa böcker

Pekböcker med bara enstaka ord i är jättebra för att lära barnet känna igen bokstäver och kunna utläsa enklare ord. Böckerna om pojken Max av Barbro Lindgren är ett utmärkt exempel på en sådan bok. I böckerna om Lilla spöket Laban händer det lite mer och det är mer text. Det kan vara klurigt till en början men så fort ditt barn har fått kläm på alla bokstäverna kommer böckerna att kunna läsas på nolltid. Liknande bokserier är böckerna om Alfons Åberg, en klassiker som även den har utbildat barn under flera generation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *