Spöket Laban

Alla har vi någon gång hört talas om Spöket Laban. Kanske har vi till och med sett filmerna, tv-serien och läst böckerna om detta ofarliga lilla spöket. Få personer vet egentligen var detta spöke kommer ifrån och vem som skapade honom. Nedan kommer jag försöka reda ut eventuella frågetecken om Spöket Laban.

Vem skapade spöket Laban och varför?

Spöket Laban skapades av paret Inger och Lasse Sandberg från Karlstad i Värmland i Sverige. Böckerna om Lilla spöket Laban skapades år 1958 för att deras son inte skulle vara rädd för spöken och lättare skulle kunna sova. Trots detta kom inte den första boken om det snälla lilla spöket ut till allmänheten förrän 1965.

Böcker och filmer om spöket Laban

Den första boken som kom ut 1965 kallades för Lilla spöket Laban, då får man lära känna lilla spöket Laban, hans familj och vänner. Boken blev en stor succé, men trots detta kom nästa bok inte förrän 8 år senare, år 1977. Samma år släpptes ytterligare fem böcker om Laban och hans äventyr. Böckerna fortsatte att ges ut fram till år 2005 och de hade då gett ut hela 14 böcker i serien. Mellan åren 2006 och 2010 har det getts ut 4 filmer i serien. Den första filmen kallas enkelt för Lilla spöket Laban. De andra tre filmerna heter spökdags, världens snällaste spöke och bullar och bång.

Karaktärer i Spöket Laban

Nu har vi fått lära oss vilka böcker och filmer det finns i serien. I detta avsnitt ska ni få lära känna de karaktärer som finns i bokserien och filmserien.

1) Spöket Laban

Detta är huvudspöket som böckerna och hela berättelsen handlar om. Han är ett snällt litet spöke som inte vill skrämma någon för att han är rädd för det. Pappa spöke är väldigt stolt över sin son och vill lära honom att spöka så att han kan ta över jobbet som skrämmare.

2) Mamma och pappa spöke, Labolina och Rufus

Detta är Labans föräldrar och syster som han för övrig bor ihop med i slottet Gomorronsols källare. I familjen ingår även hunden Rufus. Det ska noteras att mamma och pappa spöke inte har något namn utan det är bara Laban och Labolina. Mamma spöke är hemmafru medan pappa spöke har jobbat i 300 år med att skrämma gästerna på slottet.

Övrigt

Spöket Laban blev en väldigt stor succé när den kom och den fortsätter att vara det även för nutidens barn. Detta är för att barnkanalerna ofta rullar repriser. Böcker ges även ut i nya utgåvor och i samband med bok och filmsläpp kommer det oftast produkter och tillbehör som har med Spöket Laban att göra. Det kan röra sig om pennor, plånböcker, väskor, sängkläder och även Handdukar med tryck av spöket Laban.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *